El castell-palau de Sant Mori, també conegut com el Castell de Rocaberti, va ser construït al segle XV, sobre les ruïnes d’una edificació anterior. Al segle XVI, es va dur a terme la seva primera i més important remodelació, va atorgar el caràcter i l’aspecte gòtic-renaixentista que podem admirar en l’actualitat.
Protagonista de la història
El castell ha estat testimoni i protagonista de diferents avatars històrics, essent el de major rellevància l’estada entre els seus murs de la reina Juana Enríquez i del seu fill Ferran, que passaria posteriorment a la història com Ferran el Catòlic, impulsor, juntament amb la seva esposa Isabel, del viatge que va culminar amb el descobriment d’Amèrica per part de Cristòfol Colom.
La Reina Juana va viatjar a Sant Mori des de Castella, essent aquí hoste del seu vassall Pere de Rocabertí, primer baró de Sant Mori i artífex del lloc. La reina Juana Enríquez va arribar per tal d’assumir el comandament de les tropes durant diferents episodis bèl.lics que van tenir com a marc l’avui apacible Empordà. Una de les activitats que es relacionen durant l’estada va ser la convocatòria del Parlament (Corts Catalanes el 15 oct. 1466), amb la finalitat de posar fi als enfrontaments que assolen la regió.
Estada Reial
L’anomenada “estada de la reina Juana” segueix sent actualment l’habitació principal de les tretze que el castell posa a disposició dels seus visitants.
Des del segle XV fins als nostres dies, el castell ha estat propietat de la mateixa família, els actuals representants són en conseqüència descendents del senyor feudal que ho va aixecar. Aquesta continuïtat és un fet poc habitual a la zona i explica en bona mesura l’excel·lent estat de la construcció i l’harmònica i acurada evolució de l’edifici i dels seus equipaments, fins a arribar a l’esplèndida realitat que la família ofereix avui a una selecta clientela que aprecia l’exclusiu privilegi de conviure durant un temps amb l’especial atmosfera d’aquest lloc.
El poblet de Sant Mori afegeix a les característiques del castell la seva senzilla bellesa, que sumat a la de la comarca que ho circumda proporciona al visitant un entorn afable, bellíssim i suggeridor.
L’Empordà proposa a més al visitant nombrosos motius d’interès, en funció de gustos i apetències. Monuments, llocs i referències històriques i arqueològiques que abasten diferents èpoques, densa activitat cultural amb variades vessants, un nivell gastronòmic més que notable i en constant evolució, activitats esportives, nàutiques, de platja, paisatges colpidors i el descobriment, en qualsevol racó, de l’especial bellesa del lloc, del seu peculiar tarannà i de la seva cultura mil·lenària.